De beste whisky ontdekken

De beste whisky ontdek je door te proberen, het begint allemaal bij het kijken naar de drank. De kleur zegt erg veel over de kwaliteit van de drank. De kleur van de beste whisky zegt het een en ander over het rijpingsproces, hoe lang heeft de drank staan rijpen? Welke soort vaten er zijn gebruikt voor de beste whisky, welke soort aroma’s er zijn gebruikt, of er kunstmatige kleurstoffen zijn toegevoegd maar ook het klimaat waar de beste whisky heeft gestaan om te rijpen. Tijdens het rijpingsproces gebeurt er veel met de smaak en al deze factoren hebben hier invloed op. Hoe lichter de kleur is, hoe jonger de whisky is. Wanneer het donkerder is, heeft het dus langer gerijpt. Er zijn ook bepaalde vaten die kleur geven aan de whisky, van sommige houtsoorten komt pigment af wat in het vloeistof trekt en zo donkerder oogt. Ook aroma’s spelen mee.

Soorten aroma’s in whisky

In de vaten tijdens het rijpingsproces ontstaan aroma’s in het destillaat. Deze ontstaan wanneer de beste whisky aan het rijpen is in een eikenhouten vat. Per distilleerderij verschilt het weer wat voor aroma’s er ontstaan in het vat. Naast dat de aroma’s en houtsoorten heeft het klimaat ook extreem veel invloed op de smaak van de drank. Wanneer de whisky wordt gerijpt in een rustiger klimaat met bijvoorbeeld zachte winters en koele zomers zorgt dit ook voor een lichtere whisky met als resultaat wat minder smaak. Whisky’s die bijvoorbeeld in Japan worden gerijpt hebben dan weer meer smaak, daar zijn heftige winters en hete zomers, deze klimaatomstandigheden zorgen voor minder constante rijpingsjaren waardoor er meer smaak ontstaat. Ook kunnen de kleuren weer totaal anders zijn. Zo zie je maar dat er erg veel mogelijk is en enorm veel ruimte voor experimentatie, het hangt ook af van waar je alles doet. 

De beste whisky kunstmatig creëren

Soms worden door grote bedrijven ook kunstmatige kleurstoffen toegevoegd zodat de whisky donkerder lijkt en zo meer smaak lijkt te hebben, ouder oogt en dus meer waardevol. Terwijl dit gewoon niet zo is. Grote bedrijven willen dat iedere fles er hetzelfde uitziet zodat ze dezelfde kwaliteit kunnen claimen. Als ze deze kleurstof niet zouden toevoegen zou iedere fles er net iets anders uitziet, wat eigenlijk ook heel normaal is. Maar net als met groenten in de supermarkt willen we dat alles er hetzelfde uitziet zonder gekke plekken of rare vervormingen. Meer variatie in de supermarkten zou goed voor mensen zijn om te kunnen zien dat niet alles perfect is, dit kan ook terug gespiegeld worden naar onszelf gezien het zelfbeeld van de gemiddelde persoon zo laag is geworden door de invloed van social media. We kunnen veel leren van de dingen om ons heen die we over het hoofd zien.

Whisky kopen zonder risico

De conclusie is dat wanneer je gaat investeren in een fles beste whisky of je wilt een vat kopen, probeer altijd te achterhalen waar het precies vandaan komt zodat je de meeste risico’s kunt vermijden. Houd de temperatuur constant wanneer je het gaat bewaren en kijk vooral, ruik en proef.