Tips bij buikspek bereiden

Al jaren wordt buikspek door liefhebbers aangeprezen als een heerlijk stuk varkensvlees. Dat komt omdat het een stuk van het varken is dat een rijke, hartige smaak heeft. Daarnaast is het vlees erg mals en zacht omdat er veel vet in zit. Voor vetliefhebbers is dit vlees een genot voor de smaakpapillen. Je kunt het op verschillende manieren klaarmaken en op verschillende manieren smaak aan het vlees toevoegen. Het vlees is nog lang niet bij iedereen bekend en veel mensen aarzelen om het zelf klaar te maken. Toch is die aarzeling niet nodig. Want het is een ingrediënt dat goed te bereiden is en geweldig is om te serveren tijdens een diner thuis. Hoe je dat het beste kunt doen lees je hier. Er zijn mogelijkheden genoeg. Lees maar snel verder, dan kun je snel genieten en smullen van een heerlijk stuk spek.

Sousvide garen

In de professionele keuken wordt buikspek vaak bereid door het sousvide te garen. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het niet. Sousvide garen houdt in dat je het vlees verpakt in een zak die je vacuüm trekt. De zak leg je in een warm water bad met een constante lage temperatuur. Het vlees gaart dan heel gelijkmatig en alle smaken en sappen blijven in het vlees zitten. Kruiden die je toevoegt trekken heerlijk in het vlees. Zodra het vlees gaar is kun je het om en om nog even bakken in boter of olie voor een lekker kleurtje. Thuis sousvide koken kan heel makkelijk. Je hebt er alleen vacuüm zakken voor nodig en een bad van warm water. Er zijn allerlei sousvide apparaten te krijgen voor thuis.

Buikspek braden in de oven

Lijkt de eerste manier je toch wat omslachtig? Dat is helemaal geen probleem. Dan kun je het buikspek ook in de oven garen. Je hebt er dan nauwelijks omkijken naar. Je begint met het vlees lekker in te smeren met een basis kruidenmengsel. Dat kan simpelweg zijn peper en zout. Je kunt ook kiezen voor een speciale rub waarmee je het vlees inwrijft. Extra lekker wordt het als je het vet wat insnijdt en daar kruiden in stopt. Zo kun je denken aan verse knoflook, rozemarijn, kruidnagels of steranijs. Je kunt tot slot het vlees insmeren met wat honing of suiker zodat de buitenkant gekaramelliseerd wordt tijdens het garen. Je plaats het vlees in het midden van de oven en laat het op lage temperatuur garen.

Buikspek kan je ook grillen in de pan

Het is ook mogelijk om buikspek te grillen in de pan. Je kunt dat met een grillpan doen of in een gewone pan. Hou er wel rekening mee dat het vlees even tijd nodig heeft om te garen. Dus aanbakken op een hoge temperatuur en dan nog een tijdje op lage temperatuur doorgaren totdat het vlees lekker sappig is.

Gaar sudderen in een stoofpan

In een stoofpot komt buikspek ook goed tot zijn recht. Je kunt er heerlijk stoofvlees van maken zoals Oma dat vroeger deed. Hiervoor smelt je boter in een pan en bak je het stuk rondom bruin. Dan voeg je vocht toe en laat je het een paar uur sudderen in een stoofpan. Kruiden voeg je naar smaak toe.